
Pizza – tradycyjny przysmak Włochów i jedno z ulubionych dań Polaków. Na dobre wpisała się już w nasz jadłospis, jest królową imprez oraz godnym zastępcą klasycznych obiadów. Doskonała na lunch czy kolację występuje w tylu formach, że nie ma mowy o tym, aby mogła się kiedykolwiek znudzić. Poznaj wszystkie oblicza pizzy i znajdź swoją ulubioną!
Pizza Neapolitańska – królowa w barwach narodowych
Każdy z nas miał okazji jej spróbować, bo Neapolitana to klasyka gatunku i ukochana pizza Włochów. Jej założeniem jest maksymalna prostota składników, które układają się w trzy kolory słusznie kojarzone z barwami narodowymi Italii – pomidory (oryginalnie odmiana San Marzano hodowana na glebach wulkanicznych), mozzarella di bufala sampana z wyselekcjonowanego mleka od krów z Lazio i Campanii oraz aromatyczna bazylia. Całości nigdy nie dopełnia keczup, lecz podobnie jak w pozostałych włoskich pizzach, wysokogatunkowa oliwa z oliwek.

Pizza Bianca – biała pizza, która zachwyca
W Polsce pizza Bianca zyskuje powoli na popularności, a we Włoszech jest prawdziwym hitem i jednym z filarów kuchni regionalnej. Jej koncepcja jest bardzo prosta – na idealnie wyrobione i rozłożone ciasto nakłada się nie czerwony, lecz biały sos zazwyczaj przyrządzany na bazie mleka. W roli przypraw stosuje się głównie rozmaryn. Tu siła zdecydowanie tkwi w prostocie.
Pizza Sycylijska – przysmak z gorącego południa
O Sycylii zwykło się mówić, jako o zupełnie innej kulturowo, architektonicznie, a nawet gastronomicznie części Włoch. Dla nas te różnice nie są aż tak jaskrawe, lecz widoczne chociażby w kształcie pizzy i rodzaju ciasta. Jest ona okrągła, ma puszysty, grubszy spód, a jej nieodłącznym elementem są oliwki hodowane pod upalnym sycylijskim słońcem.
Pizza Nowojorska – jedna z wielu wariacji na temat pizzy
Pizzę znają i kochają ludzie na całym świecie, więc niemal wszędzie powstają jej mniej lub bardziej udane modyfikacje. Do tych drugich zdecydowanie zalicza się pizza Nowojorska z wysokimi chrupiącymi brzegami oraz miękkim elastycznym ciastem z dodatkami na środku. Składają się na nie mozzarella, sos pomidorowy oraz ser, a także oliwa. Wygodę w jedzeniu pizzy zapewnimy sobie, składając ją na pół.
Swój wariant pizzy ma też Chicago – pizza w takim stylu jest pieczona w głębokich naczyniach, a z wyglądu przypomina tartę.